14 oct. 2008

Se face ca suntem rai

Se pare ca sistemul dualist al valorilor de orice fel se manifesta in noi de cand lumea si pamantul, probabil din simpla conceptie, la fel de probabil gresita, ca nu putem fi doar buni. Conceptul de bunatate e si el destul de relativ, dar ma refer la o bunatate absoluta si general acceptata, reprezentata prin fapte si ganduri.
Dualitatea primordiala e chiar divinitatea. Omul n-a putut concepe "existenta" unui bine absolut singular si omniprezent si i-a facut imediat un adversar, responsabil pentru tot ce se intampla "rau" in lumea asta.
Daca stai sa te gandesti, ar fi chiar aiurea ca totul sa fie ok. Pentru ca n-ai mai avea cum sa-ti dai seama ca e ok, in lipsa lucrurilor "rele". Nu poti vedea un lucru ca fiind "bun" daca nu il compari cu unul "rau".
De unde iti vine multumirea si bucuria de a fi sanatos? Daca n-ar exista nici o boala, cum ai mai sti unde te afli, cum te-ai mai bucura de sanatate? Ai trai intr-o stare valabila fata de care n-ai avea nici un fel de sentiment.
Daca n-ar exista moartea cum ai stii ca traiesti? Sau cum ai pretui, in masura in care o faci, starea asta de "alive"?
Cum ai putea sa ajuti o batrana sa treaca strada daca n-ar exista situatia in care ei ii e greu sa o faca (batranetea, faptul ca e neajutorata...)?
Incearca mereu sa gasesti sistemul dualist in toate. Vei vedea ca nu poti trai fara el. Sau cel putin ar fi de un total prost gust sa traiesti asa. Cum ai putea sa te cunosti daca nu ai avea posibilitatea sa fii rau sau bun si sa alegi unde vrei sa fii?
De cele mai multe ori cand te certi cu cineva o faci pt ca tu consideri ca atitudinea lui in legatura cu problema respectiva e "rea", fata de a ta pe care o consideri "buna". Gandeste-te ca celalalt actioneaza asa predominant din cauza faptului ca e influentat negativ de o societate bolnava, atat in gandire cat si in interesele sale. Si invata sa apreciezi atunci cand iese din starea aia bolnavicioasa si isi cere scuze sincer. Tocmai si-a dat seama ca nu vrea sa fie "rau" si a ales sa fie "bun"!!! Apreciaza asta!!!

16 comentarii:

  1. apreciez,zău !
    zicea un nene,cînd era copil,că umbra nu există,este doar absenţa luminii

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de mult se poate comenta despre dualismul bine-rau, despre ce se afla dincolo de aceste notiuni, despre liberul arbitru ...

    Dar pentru mai multe informatii despre mediu:
    http://kali.ecosapiens.ro/tree-nation-un-proiect-international/

    Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. cella, corect, si "rautatea" vine din absenta cui? te las pe tine sa raspunzi :P

    Maria, uelcom :D parca te stiu de undeva :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. dictionar de antonime :-P
    realitatea este doar o iluzie,insa una foarte persistenta

    RăspundețiȘtergere
  5. Io apreciez, dar mai stiu ca nimic nu e ceea ce pare. Acum te conversezi cu Good? :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelenta postare! Intr-adevar, dualismul in simtaminte ne face sa constientizam starea de bine, dar mai mult cand ne e rau, frumosul pus fata in fata cu uratul, bogatul cu saracul, viata cu moartea, etc. Sa ai o zi frumoasa, cu realizari!

    RăspundețiȘtergere
  7. multzam nea costache, asemenea!
    realizari avem mereu, si cand facem ceva si cand nu facem si cand doar stam si gandim. totul e un proces de creatie prin care ajungem sa ne cunoastem sau...se pare ca ajungem sa ne amintim cine suntem

    RăspundețiȘtergere
  8. :)asa se pare ca trebuie sa ne amintim cine suntem.toti ne nastem Oameni si pe parcurs suntem antrenati sa punem oamenii in categorii bun-rau;bogat-sarac;crestin-musulman si ii tratam ca atare,ii vedem separati de noi.am un filmulet de 5:13 min. (vezi daca ai timp sa te uiti la el ) pt tine,e in engleza.imaginea va fi si mai clara
    have a nice day
    http://www.youtube.com/watch?v=zqYLrT_IM20

    RăspundețiȘtergere
  9. acelasi trexel profund.
    da,nimic nu e ceea ce pare a fi.si e bine daca putem vedea si accepta totul asa cum e.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mda, niciodata nu m-am putut hotari daca ma cheama Azor sau Rin Tin Tin.

    RăspundețiȘtergere
  11. vezi,de asta esti inca in pesede :))

    RăspundețiȘtergere
  12. da,tot mai bine-n tzara mea :)...pe naiba! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Trexel,tare frumos ai scris pentru sufletele noastre.
    Parca nu te recunosc acum.Sa mai scrii texte din astea,da? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. eee..cand vine inspiratia vine.
    nu te mai recunoaste lumea..ce s-a intamplat? :)

    RăspundețiȘtergere

Lead me

A dreacu vreme azi si maine!