23 sept. 2008

Un an

Mi-am adus aseară aminte de o chestie pe marginea căreia mi-am tot pus întrebări în ultima vreme. Aşa că vom face un mic experiment la care vă rog să participaţi la modul serios pentru că mă interesează viziunea cât mai multor persoane.
E vorba despre timp şi în particular despre un an. La şcoală ne învaţă lunile anului în clasa întâia probabil, sau poate la grădiniţă, nu mai stiu. Ştiu că am văzut acum câţiva ani undeva şi de acolo a înflorit ideea.
Faza e că reprezentaţional nu te învaţă nimeni cum să exprimi un an la nivel vizual. Întrebând în stâga şi dreapta diverse persoane observ că unii nici măcar nu au o reprezentare vizuală a unui an calendaristic.
Aşa că întrebarea mea sună cam aşa:
Cum vedeţi voi un an? Dacă ar trebui să desenaţi pe o foaie un an, cum a-ţi face-o? Ca mine? Un cerc? O linie? De la stânga la dreapta sau invers?
Expun mai jos modul cum văd eu un an, cum mi l-am imaginat întotdeauna vizual şi deci cum l-aş desena. Menţionez că e unicul mod în care îl văd. Am primit răspunsuri de genul: Păi aş putea să-l desenez în mai multe feluri, depinde la ce mă gandesc.
Nu aşa. Eu vreau să ştiu dacă voi aveţi deja o imagine întipărită în minte şi după care vă ghidaţi atunci când vine vorba de o dată anume. De exemplu la mine e clar că paştele e undeva acolo în dreapta pe cerc. Gândindu-mă la crăciun, primul lucru îmi vine în cap poziţia lui de jos, aşa cum se vede în poză. Nu mă întrebaţi de ce timpul la mine merge invers ca pe ceas că nu vă pot răspunde. EU AŞA VĂD! TU CUM VEZI, DACĂ VEZI?

17 comentarii:

  1. Nu mă gândisem la asta, dar, obişnuit cu calendarul de perete, îmi reprezint anul în 12 coloane dreptunghiulare.

    RăspundețiȘtergere
  2. ok, mersi, ciudat ca nimeni din cati am intrebat nu se gandise la asta vreodata. Calendarul e o reprezentare. Ma intreb totusi de ce la unii ea nu exista

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine-i simplu rău
    uită-te la un TEL şi o să înţelegi;
    calendare am (anual)două,în ăla laic TAI (a.m.r-uri)şi încercuiesc zile;în cel bisericesc VĂD cruci roşii şi negre

    RăspundețiȘtergere
  4. Cella, bun, dar daca ti-as cere sa-mi desenezi 12 octombrie intr-un an cum ai face-o?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu imi imaginez anul c ca pe o succesiune de variatii ale luminii: din martie pana in octombrie - reflectia luminii in frunze la crepuscul(si pot spune cu precizie luna sau chiar saptamana, nu si ziua insa) iar din noiembrie pana in februarie - nuantele de cenusiu ale cerului la caderea serii. Mersi pentru prilejul de reflectie, Trexel!

    RăspundețiȘtergere
  6. imi imaginez o stea..in varful fiecarui unghi se afla cele mai importante zile pt mine...sarbatori, zile de nastere, evenimente ce mi-au marcat viata ( ziua casatoriei..)asa as vedea eu un an :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu m-am gandit niciodata in felul asta. Uhh, nu stiu, o sa ma gandesc la ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. eu gîndesc (sper :))) ) cu capu-n nori,poate cu nori în cap
    12 octombrie al tău este echivalent cu : descrie-mi un înger , fă-o grafic , unde-l aşezi şi cum în cercul anului tău ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Oana, chestia nu e sa te gandesti acum la ceva. Daca aveai o reprezentare grafica pentru anul calendaristic iti venea in cap din prima si o expuneai.
    Posibil ca gandirea mea sa fie limitata in vreun fel si atunci creierul, inconstient, simte nevoia sa-si reprezinte grafic anumite lucruri pentru a pastra legatura u realitatea. Nu stiu, ma tot gandesc si io de ce am viziunea asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. cathy, super, n-am mai auzit varianta asta. de ex sotia vede 4 imagini reprezentand anotimpurile.
    O alta impresie culeasa astazi a fost tot un cerc impartit in 4 cadrane pe anotimpuri, in care vara era sus in stanga si apoi spre dreapta toamna, iarna...
    Despre reflectie... deja multi au uitat ca exista. Bine ai venit!

    RăspundețiȘtergere
  11. sangria, care e sensul cronologic pe steaua ta? cum merge ceasul sau invers ca la mine?

    RăspundețiȘtergere
  12. cella, cand si daca voi ajunge sa cred in ingeri o sa-ti raspund :P

    RăspundețiȘtergere
  13. cred ca la mine nu are o ordine...topaie :)....de exemplu evenimentul cel mai important il sarbatoresc in iulie...si de aici incepe anul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Intotdeauna cand ma gandesc la an vad patru culori pentru fiecare anotimp.cand lucram facea cate-un coleg un calendar,il copia la xerox,apoi coloram cu ce aveam la indemana fiecare luna,duminicile si sarbatorile cand aveam liber.

    RăspundețiȘtergere
  15. Deci, eu vizualizez anul calendaristic sub forma unui fruct de rodie.

    RăspundețiȘtergere
  16. deci tu te aberezi, in bobu meu!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu aberez, vb serios. Think about it a little bit an you'l see.

    RăspundețiȘtergere

Lead me

A dreacu vreme azi si maine!