13 nov. 2009

Probleme cu Windows 7

Well am trecut si io in cele din urma pe Windows 7, odata cu achizitionarea unui nou hard disk, cel vechi de 320GB era deja full si nu mai aveam unde sa trag desene pentru Lulu.
Am luat hardu nou, l-am pus langa celalalt (l-am lasat in computer deocamdata si pe cel vechi sa pot transfera de pe el) si am dat drumu la instalare.
W7 e intradevar mai bun ca Vista desi mi-a facut deja niste figuri dar despre ele cu alta ocazie. Faza cea mai nasoala a aparut cand am scos hardu vechi si l-am lasat numa pe asta de 1TB. Windowsu nu mai porneste, nu gaseste Boot record pe el. Practic partitiile se "aburesc" si ramai doar cu optiunea de a boota de pe DVD ul de instalare al W7.
Nimic inspaimantator, am avut probleme de'astea in trecut cu toate versiunile de Windows asa ca nu ar trebui sa fie mare lucru. Prostia este insa ca optiunile (vizibile) de reparare care le ai pe DVD sunt nefolositoare in acest caz, nu mai gasesti comenzile in command prompt sa iti dai seama ce sa folosesti (cum e la XP de ex.).
So, pentru cazurile disperate, here comes the tutorial:
1. Bootezi de pe DVD, alegi limba




2. In fereastra urmatoare alegi de jos Repair your computer



 3. Sistemul nu va gasi nici o urma de Windows, bifati varianta de sus si mergeti mai departe. Cel putin in caul prezentat nu va aparea. Daca totusi apare (in cazul altor probleme cu pornirea W7), sariti direct la punctul 5.





4. Apare o fereastra cu mai multe optiuni. Alegeti de jos Command prompt si scrieti urmatoarele comenzi in ordinea data:



 bootrec /fixmbr
 bootrec /fixboot
 bootrec /rebuildbcd
Daca toate aceste comenzi au rezultat favorabil sariti la punctul urmator.
Daca undeva zice ca "Element cannot be found" trebe sa mai faceti ceva si anume sa faceti partitia unde este instalat W7 activa.
Pentru asta scrieti dupa cum urmeaza:
diskpart (se intra in programul DISKPART)

- scrieti select disk 0 (daca aveti un singur hard disk in calc atunci el este numerotat cu 0. daca aveti mai multe dati list disk sa vedeti care cum si ajustati comanda)
- scrieti select partition 1 (daca Win7 a fost instalat pe prima partitie de pe hard - discul C - ea e numerotata cu 1. puteti folosi list partition sa vedeti care cum si ajustati comanda)
- scrieti active si apoi exit pentru a iesi din programul DISKPART

dupa asta repetati secventa de 3 comenzi de mai sus (bootrec) unde totul ar trebui sa mearga OK.


5. Inchideti Commnd prompt si dati restart, incarcati din nou de pe DVD, urmati pasii 1 si 2 si acum va vedea instalarea anterioara, o selectati, dati Next. Inainte de a aparea fereastra de la punctul 4 o sa zica ceva cum ca a gasit erori si vrea sa le repare. Mergeti pe mana lui si cand termina dati iar restart.



6. Repetati 1,2 si 5, apare fereastra de la pt 4 unde nu mai alegeti Command prompt ci prima varianta. Va face niste chestii (restaureaza Bootmgr) dupa care puteti da Finish si Windows 7 va porni ca uns.



Alte consideratii:
In cazul in care ati folosit un Loader (gen Dez) pentru a activa Windows 7 dupa instalare (copii piratate), va trebui sa-l reinstalati pentru ca s-a pierdut odata cu fostul boot al W7.

7 comentarii:

  1. Bre, tu eşti omu lu Bill Gates la Satu Mare?.... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. nu bre da ma bag si io in seama, cica vreau sa ajut :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Da te-ai gandit cand ai instalat windows 7 sa deconectezi vechiul hard iar dupa instalare sa conectezi vechiul hard ca si slave ?

    Nu mai aveai probleme frate...garantat...

    so...tu ti-ai facut-o mana ta....

    RăspundețiȘtergere
  4. ma, cand am bagat hardu nou l-am pus pe primu port sata si ala vechi l-am mutat pe al 2lea in ideea de a scoate de pe el Vista si linuxu care erau instalate si ulterior sa refac partitiile si sa pun un nou linux pe tot hardu. porma m-am gandit ca totusi mai bine mi-l duc la servici si aduc de acolo hardu de 80 pt linux ca era suficient.
    si in plus... puii mei, instalezi un OS pe un hard nou, e primu hard in serie...de ce sa nu lasi si hardu celalalt inauntru? teoretic n-ar trebui sa se intample faze d'astea

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. SATA n-are master/slave :P si ca sa nu zici ca n-am zis ca-i SATA te intreb daca ai vazut harduri PATA de 1TB :P :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Thanks man!
    Mersi mult cu ajutorul tau am reusit sa imi fac windows-ul sa merga din nou. Eu aveam alta problema... Am avut Ubuntu si windows 7 pe acelasi hdd, si am vrut sa renunt la ubuntu, am intrat in acronis disk director suite si am sters partitiile de Ubuntu. Dar cand i
    l-am restartat nu mai boota imi arata o eroare, dar datorita comenzilor alea am reusit sa il fac. Inca o data mersi.

    RăspundețiȘtergere
  7. da, problema asta apare cand instalezi win7 impreuna cu alt OS, nu neaparat pe harduri diferite sau impreuna cu vista
    ma bucur ca ai rezolvat

    RăspundețiȘtergere

Lead me

A dreacu vreme azi si maine!